Liječenje debljine – masne naslage u području trbuha, alarm za zdravlje!!

liječenje debljine

Debljina poprima razmjere epidemije. S tim podatkom suočavamo se svakodnevno na TV ili na ulici. Opasno je mišljenje da je debljina samo estetski problem, a zapravo je sve učestalije mišljenje da je to bolest. Razlog tome je što protekom vremena ista dovodi do niza komplikacija koje mogu ugroziti život. No, ima li razlike u skladištenju masti na tijelu. Ima li opasnijeg ili malo manje opasnog skladištenja i znate li što je najbolje za liječenje debljine?

Masno tkivo se uvriježeno smatra kao energetska rezerva tijela i toplinski izolator, no malo se govori o tome da je ono dio endokrinog sustava i da aktivno sudjeluje u metaboličkim i hormonalnim procesima u tijelu te je na taj način odgovorno i za zdravstvene poremećaje uzrokovanim debljinom.

Koja je optimalna količina masnog tkiva?

Količina masnog tkiva optimalno se može mjeriti kod muškarca od oko 12% i kod žene od 15-20% ukupne tjelesne mase. S toga vrlo je važno imati podatak o vlastitoj količini masnog tkiva. U Body Creator centru „topljenje“ masnog tkiva počinje sa suočavanjem s njegovom količinom, količinom nemasnog tkiva, vode i visini bazalnog metabolizma. Kada je udio tjelesne masti veći od 30% kod žena i 25% kod muškaraca govorimo o debljini.

Zato je važno posavjetovati se sa stručnjacima, izmjeriti svoj indeks tjelesne mase (BMI) i saznati kako ide liječenje debljine za vaš slučaj. I ostale parametre koji će pokazati stupanj pretilosti. Za izračunavanje BMI indeksa jednostavno težinu u kilogramima podijelite s kvadratom visine u metrima, a rezultati se očitavanju kako slijedi:

  • poželjna težina je: BMI od 18,5 do 24,9
  • pothranjenost: BMI < 18,5
  • prekomjerna težina: BMI od 25 do 29,9
  • debljina: BMI 30 i >30

Debljina ima svoju tipologiju

Već je opće poznato da postoji jabukoliki ili kruškoliki oblik tijela povezan s debljinom. To ovisi o raspodjeli potkožnog masnog tkiva..

Jabukoliki ili androidni oblik tijela kod kojeg se masno tkivo nakuplja u predjelu gornjeg dijela trbuha, grudnog koša, lica i vrata odgovorno je za komplikacije vezane za bolesti srca, krvnih žila i dijabetesa. Mjerenje ove vrste debljine poznato je pod nazivom omjer struk-bokovi, a izračunava se dijeljenjem opsega struka s opsegom bokova koji bi kod normalno uhranjene osobe trebao biti oko 0,7.

Kruškoliki oblik tijela je onaj kod kojeg se masno tkivo nakuplja u predjelu donjeg dijela trbuha, bokova i nogu. Taj oblik nakupljanja masnog tkiva odgovoran je za komplikacije vezane za bolesti vena, pluća, koljena i sl.

Viscelarna masnoća i liječenje debljine

Mnoge studije pokazale su da pacijenti s androidnom debljinom imaju povišen hormon kortizol i snižene vrijednosti testosterona i hormona rasta, što uzrokuje još i veće skladištenje masti. To se posebno odnosi na visceralnu masnoću, onu koju nalazimo oko unutarnjih organa. Viscelarna masnoća opasna je jer ima utjecaj ne samo na krvožilni sustav i rad srca već i na imunološki sustav te se povezuje i s tumorima,  rakom dojke, visokim krvnim tlakom, krvnom koagulacijom te s inzulinom.

Važno je napomenuti da je nakupljene masti oko unutarnjih organa puno teže skinuti nego potkožne masne naslage. Ipak možemo puno učiniti pravilnom prehranom, umjerenom tjelesnom aktivnosti koja podrazumijeva makar 30 minuta dnevne aktivnosti. Body creator ima posebno razvijen sustav vježbanja na fiziološkoj temperaturi od 37 stupnjeva u posebnim termo kapsulama koje omogućavaju dubinsko topljenje masnih naslaga i pojačano topljenje upravo visceralne masnoće iz jednostavnog razloga što je mast toplinski izolator. Brzina provođenja topline u masnom tkivu je tek trećina brzine kojom se toplina provodi kroz druga tkiva. Vježbanjem zagrijavamo mišiće, a kada to činimo i u zagrijanom ambijentu na fiziološkoj temperaturi ne samo da zagrijavamo tijelo već mozak pokreće proces ubrzanog topljenja izolacije (masnih naslaga) radi povećane potrebe za hlađenjem. Taj proces jednako je aktivan i oko organa. Ne kaže se uzalud da je naj mršaviji mjesec u godini kolovoz.

Mr.sc. Ljiljana Kukec

Body creator team