Celulit i odlični anticelulitni tretmani kako bi ga se riješili

celulit

Koji su procesi koji stvaranju celulit

Postoje nekoliko stručnih naziva za celulit. Neki od njih su: hidrolipodistrofia, distretuale, dermopanikulopatia  pa i edematofibrosclerotice. Kako god se on stručno zvao, celulit predstavlja niz poremećaja mikro cirkulacije. I to u potkožnom masnom tkivu koje je većim dijelom sastavljeno od masnih stanica.

Usporena cirkulacija u zahvaćenom mjestu ima za posljedicu poremećaj metabolizma potkožnog tkiva, povećanje volumena masnih stanica, poremećenu izmjenu međustaničnih tekućina i otežano izlučivanje štetnih i otpadnih tvari. Koje nastaju kao prirodan proizvod prerade tvari u organizmu tj. procesa metabolizma. Kada se to događa unutar vezivnog tkiva koje čvrsto brani svoju strukturu. Tada imamo izgled narančine kore s udubinama na mjestu gdje se vezivno tkivo drži čvrsto na svom mjestu.

Tko je sve žrtva celulita 

S problemom “celulit” susreće se osam od deset žena bez obzira bile one mršave ili punije. Djevojke nakon puberteta i žene u menopauzi također su u toj skupini. Nasljedan je i raširen. Dobra vijest je da ga se ipak možemo riješiti kao što ga možemo i spriječiti. Celulit je važno na vrijeme prepoznati i poznavati mehanizam njegova nastanka. Ipak ono što je važno osvijestiti je činjenica da je celulit složen problem koji ne nastaje. Ali i ne nestaje preko noći.

Gdje se naj češće javlja celulit?

Celulit nastaje na bedrima, bokovima, stražnjici, ali i na koljenima, gležnjevima, unutrašnjoj strani nadlaktica, na trbuhu, na dijelovima tijela na kojima je sloj potkožnog masnog tkiva deblji. Ti dijelovi tijela su oni koji se svakodnevnim, uobičajenim pokretima i vježbama slabo i nedovoljno aktiviraju.

Celulit i prehrana 

Prehrana je izuzetno važna u nastajanju i nestajanju celulita. No može biti samo jedan u nizu čimbenika koji dodatno pogoršavaju stanje. U osnovi problema je poremećeni metabolizam masnih stanica koji je usko povezan sa ženskim spolnim hormonima estrogenima. Koji potiču stvaranje zaliha u masnom potkožnom (adipoznom) tkivu. S obzirom na to da je glavni uzrok nastajanja u hormonu estrogenu. Celulit se većinom javlja u razdobljima kada su oni naj aktivniji: pubertet, trudnoća, neposredno prije ili u menopauzi.

Celulit ima svoje okidače

Za stvaranje problema koji se popularno naziva celulit pogrešno bi bilo optužiti samo jedan čimbenik. Celulit je  složeni poremećaj odnosno posljedica niza međusobno povezanih okidača: nezdrave životne navike, nepravilna prehrana,sjedelački način života, nedovoljno kretanja, tijesna odjeća koja otežava cirkulaciju, stres, ali nasljedni čimbenici, uvelike utječu na stvaranje celulita.

No, pogrešno je misliti da samo žene imaju celulit. Jedan mali broj muškaraca ipak pati od ovog poremećaja. Muškarci celulit imaju vrlo rijetko, pa čak ni oni pretili, jer se učinak estrogena (ženskih spolnih hormona) uvelike razlikuje od učinka muških spolnih hormona. Oni uzrokuju povećanje broja i volumena masnih stanica, ali ne i promjene na vezivnom tkivu, dakle uzrokuju povećanje masnih naslaga, a ne stvaranje celulita.

Celulit se jednako javlja na tijelu mršavih i pretilih žena. Prvi «korak» u procesu čiji je krajnji rezultat celulit jest slabljenje stjenki krvnih žila, a posljedica je usporeni protok krvi. Taj problem je posebno izražen na nogama. Nadalje, zbog tako oslabljene cirkulacije otežana je razmjena tvari između masnih stanica i okolnog tkiva, koja se odvija putem mreže kapilara koja obavija stanice potkožnog tkiva. Upravo te uske kapilare imaju vrlo važnu ulogu: iz stanica odvode toksične i otpadne tvari, a u stanice dovode hranjive tvari i kisik. Za poremećaj ravnoteže tog procesa razmjene dovoljno je da tonus kapilara sasvim malo oslabi uslijed sporije cirkulacije i zaostajanja krvi. Te promjene dovode i do promjena na vezivnom tkivu. Stvara se naime mreža kolagenskih vlakana koja obavija povećane masne stanice skupljajući ih u «grozdove». Tako nastaje tvrdo potkožno tkivo koje dodatno otežava dopremu krvi i kisika u stanice.

Kako se prepoznaje prvi stadij celulita

Nakupljanje i otežano izlučivanje tekućine jedan je od uzroka, a ujedno i prvi stadij celulita. Prepoznaje se po oteklinama (edemima) koji su posljedica nakupljanja tekućine u potkožnom tkivu. Koža gubi napetost i opušta se. No taj višak tekućine u potkožnom tkivu rješava se upravo unosom vode i masažama. Preporuka je piti 1,5-2 litre vode dnevno kako bi se olakšalo izlučivanje tekućine mokrenjem, a s njome i štetnih otpadnih tvari.

Vježbanje pomaže u borbi protiv celulita

Kretanje i tjelesna aktivnost neizmjerno su važni u borbi protiv celulita. Oni su dragocjena  pomoć u sprječavanju celulita jer aktiviraju protok krvi i limfe, potiču pravilno izlučivanje tekućina i toksina, poboljšavaju dopremu kisika u stanice, potiču metabolizam tj. aktiviraju asimilaciju, preradu i izlučivanje tvari iz organizma. Najbolje vježbe protiv jastučića celulita su one koje ne zahtijevaju preveliki napor, ali traže produljeni napor. Zbog prevelikog opterećenja u tkivima se može nakupiti previše otpadnih tvari, koje ionako otežan optok krvi i limfe ne može potpuno eliminirati.  Ciljane, blage vježbe koje podvrgavaju mišiće produljenom, ali umjerenom naporu, potiču optok krvi i limfe. To znači da je i hodanje odlična vježba protiv nastajanja celulita.

Vježbe u termo aktivnom ambijentu kao što su Termo kapsule još su učinkovitije radi pojačanog znojenja i izlučivanja otpadnih tvari. Osim toga svaka kap znoja potroši 0,06 kalorija pa je to dodatni poticaj da se upravo ove vježbe uključe u plan borbe protiv celulita.

Ima ovdje nešto i za vas !

Ako čitate ovaj tekst znači da ste i vi osoba koja ima problema s celulitom. Možda ste se odlučili zauvijek ga se  riješiti? Osoba ste koja ustraje u svojim odlukama i spremni ste držati se preporuka stručnjaka? Ako ste potvrdno odgovorili na ova pitanja, jedino što vam preostaje je potražiti Body creator centar gdje ćete dobiti preporuku koja najbolje odgovara vašem načinu života i vašem tijelu. Ako je sada i za vas pravo vrijeme da započnete s preobrazbom javite nam se na telefon 0993544348 jer upravo je u toku Celulit free proljetna akcija u kojoj dobivate 10 ručnih anticelulitnih masaža i 10 infra body wrappinga + 1 UZ kavitaciju gratis za 1790 kn umjesto 4200 kn.

Akcija traje od 1.4.19. a može se naći u Body creator centru u Zagrebu, Anina 80 i Rijeci, Škurinjska cesta 1 (u poliklinici Nado)