Mršavljenje, je li kava prijatelj ili neprijatelj ?

Mnogo je toga napisano za mršavljenje i kavu. Ista je često bila izostavljana s popisa dozvoljenih namirnica u raznim dijetama, ili je i sama bila dijeta za mršavljenje. Mnogi imaju dilemu je li mi pomaže ili odmaže. Problem je naravno ovisnost o kavi koja mnoge od nas stavlja u apstinencijsku krizu, ako ne popijemo svoju jutarnju dozu. Osim utjecaja na buđenje kava nam je nekako jutarnji ritual kojeg se teško odričemo. Zato je važno znati neke njezine tajne, svojstva i rješenja kako je konzumirati bez problema i kako nam može pomoći za mršavljenje.

Dobrobiti kave

Znanstvena istraživanja na mnogim prestižnim univerzitetima tijekom godina dokazala su da kava ima utjecaj na smanjenje rizika od depresije kod žena i rizika od raka prostate kod muškaraca. Isto tako smanjuje rizik od moždanog udara kod oba spola. Neka istraživanja pokazala su da ima pozitivan utjecaj na zaštitu od Alzheimerove bolesti, ali i na neke vrste raka dojke. Osim toga kava ima pozitivan učinak kod Gihta i Artritisa. Kako djeluje za mršavljenje vidjet ćemo u nastavku.

Može li kava utjecati na mršavljenje?

Jasno nam je da, ako želimo smršaviti ili makar ne gomilati kilograme prvo čega se moramo u kavi odreći je šećer. Jedna vrećica šećera teži 5 grama, a Svjetska zdravstvena organizacija preporuča maksimalan unos od 25 g dnevno. Dakle, ako u jednoj kavi popijete 1/5 dnevnog unosa gdje su ostale dnevne kave i skriveni i ne skriveni šećeri koji su dodani u  namirnice na koje niti ne mislite. Razmislite malo koliko dnevno unosite šećera i bez onog skrivenog iza etiketa koje se nalaze na namirnicama, a koje nikada ne čitate?

Znamo da se većina naših klijenata brzo navikne na ispijanje kave bez šećera ili s malim dodatkom Stevije. No, nije samo u tome problem. Jedan kapučino ima oko 260 kalorija dok šalica kave bez ikakvih dodataka ima samo 24 kalorije. Razlika je značajna. Ako ikako možete konzumirajte je bez  mlijeka ili samo uz dodatak rižinog ne zašećerenog mlijeka. Razliku ćete primijetiti samo u pjeni.

Kava i šećer

Važno je znati i to da gorčinu kavi daje kofein. On je prirodni pesticid i služi biljci za obranu od nametnika. Dodatak šećera u kavu ne doprinosi samo smanjenju gorčine kave, već potpuno mijenja kemijski sastav iste. Naime, kofein se veže u klastere i nije ravnomjerno raspoređen te ga možda na taj način naša osjetila manje raspoznaju te nam se čini da je kava manje gorka.

Kava i cimet

Rekli smo na početku da kava može biti pomoć i u mršavljenju. Jedan od dobrih saveznika vaše kave, ali i mršavljenja je cimet. Dodajte Cimet u vašu kavu, ali izaberite onaj Cejlonski. Potpuno je drugačiji od običnoga i prirodno je sladak, što će u kavi zamijeniti sladilo bilo koje vrste. On je odličan antioksidant i regulira dobro šećer u krvi te pomaže za mršavljenje.

 Kava i izlučivanje kiseline u želucu

Svaka vrsta kave daje drugačiju dozu kiseline u vašu probavu. Oni osjetljivog želuca to jako dobro znaju. Pržena ekološki čista kava nešto manje od ostalih jeftinijih vrsta, ali ipak i ona utječe na žgaravicu. No, ima načina da se spriječi. U svaku svoju šalicu kave dodajte ¼ čajne žličice sode bikarbone. Neki kažu da čak i popravlja okus kave, ali sigurno ju čini alkalnom.

Kada piti kavu

Rekli smo da kava pomaže reguliranju šećera u krvi što odlično pomaže pri mršavljenu, ali jeste li znali da se kava treba konzumirati nakon jela? Obično neki od nas započinju dan šalicom kave pa tek onda doručkom ili bez njega. GREŠKA! Doručak ili makar snack bi trebalo konzumirati prije ispijanja kave  jer s obzirom da tijelo na kofein izlučuje inzulin snižava se razina šećera u krvi, ako je konzumirate natašte osjetiti ćete umor nakon ispijanja kave, a razlog tome je niža razina šećera u krvi ili možda hipoglikemija čiji prvi znaci su umor i glavobolja. Nije baš dobro započeti dan umorni.

Za mršavljenje najbolja je Bulletproof  kava

Sve što je do sada rečeno je nešto što ste možda čuli ili vam je logično, ali sada krećemo sa onim ekstravagantnim detaljima koji vam mogu jako puno pomoći za mršavljenje i stjecanje zdravih navika. U svijetu je već nekoliko godina popularna tzv. Bulletproof coffee. Nezaobilazan je dio Keto dijete i ima dokazana svojstva. Ovo nije naziv kave već recept za bombastičnu kavu koja će vam dati energije za nekoliko sati nakon njezinog konzumiranja. Recept za ovu  jutarnju kavu sadrži eko kvalitetnu kavu, maslac ( ideja je da bude domaći izrađen od mlijeka krava koje su pasle na otvorenom) s dodatkom kokosova ulja. Iz miksani zajedno na velikoj brzini dobiva se gusti pjenasti napitak koji daje veliku dozu energije, djeluje na produktivnost i dobro raspoloženje. Ono što je vrlo važno smanjuje želju za hranom te je i to način na koji doprinosi mršavljenju.

Još jedna prednost ove kave je u tome što masnoće smanjuju apsorpciju kofeina što je važno za one osjetljivog želuca jer se na taj način ne stvara kiselina. Tijelo odmah započinje koristiti ovu vrstu masnoća za energiju i troši više kalorija što direktno ide u prilog smanjenju masnih naslaga.  Ipak ovaj napitak ima oko 450 kalorija te ga treba tretirati kao nadomjestak doručku, a ne nešto što pijete uz doručak ili neki drugi obrok. Kao i sa svim novim stvarima započnite konzumiranje ovog napitaka sa manjim dozama masnoće koje ćete postepeno povećavati od 1-2 jušne žlice u vašoj kavi. Kako bi vašu kavu još malo doradili slobodno dodajte malo ekstrakta vanilije ili Cejlonski cimet.

Kava i pesticidi

Ukoliko niste znali kava je jedna od biljaka koja je najviše na svijetu tretirana pesticidima. Zato je važno da pijete kavu organskog porijekla i visoke kvalitete. Postoji veliki izbor takve kave, a može se nabaviti u prodavaonicama zdrave hrane, ali i na odjelima zdrave hrane u prodavaonicama velikih supermarketa.