AFRODIZIJAK U HRANI

Afrodizijak – ono neizostavno kada se o govori o strasti putem hrane. Iako afrodizijak može biti sve što budi ili povećava seksualnu želju (miris, hrana, piće, stvar,…), upravo su se hrani stoljećima pripisivale afrodizijačke moći. Recepti koji potiču libido brižno se stvaraju i čuvaju već tisućljećima, a legende i vjerovanja o hrani i bilju kao moćnim afrodizijacima intrigiraju čovječanstvo oduvijek. Riječ afrodizijak potiče od imena grčke božice ljepote, ljubavi i seksa – Afrodite, rođene u moru. Možda se upravo iz tog razloga afrodizijacima pretežno smatra hrana koja potječe iz morskih dubina. Iako su znanstvenici zbog manjka dokaza i teške mjerljivosti učinka skeptični kada su afrodizijaci u pitanju, opće je poznato da određena vrsta hrane sadrži vitamine i minerale koji potpomažu zdraviji spolni život i zato je jela koja sadrže namirnice afrodizijake itekako poželjno uvrstiti na menu za posebne prilike.

Kamenice, vino i bademi – afrodizijaci s reputacijom

Najdulju afrodizijačku reputaciju imaju kamenice, vino i bademi. Bademi su dugo vremena povezivani s plodnošću (fertilnošću) – pretpostavlja se da njihov miris uzbuđuje žene pa su se često upotrebljavali na svadbama.Oni sadrže hranjive tvari za koje se misli da su esencijalne za poboljšanje spolnog života. Primjerice, 28 grama badema osigurava 35 posto preporučene dnevne doze (RDA) vitamina E, koji utječe na stupanj plodnosti i funkciju spolnih organa. Bademi sadrže i visoke razine minerala magnezija, fosfora i cinka, od kojih cink djeluje vrlo stimulativno kada je libido u muškaraca u pitanju.

Kamenice (oštrige) su također bogate cinkom pa se zato bez obzira na neprovedenost kontroliranih kliničkih ispitivanja spekulira i o njihovim afrodizijačkim sposobnostima. Ipak je činjenica da muško sjeme sadrži puno cinka (razine oko 100 puta veće nego u krvi) i da smanjenje njegova unosa znači smanjenje spolne moći pa stoga postoje i osnove za smatranje kamenica afrodizijakom. Osim toga, mineral cink je potreban i za sintezu testosterona – muškog spolnog hormona.

Iako se konzumacija alkohola ne smatra zdravom, razveseliti će vas činjenica da će čaša ili dvije tijekom romantične večere barem pozitivno utjecati na vaš libido. Kada se vino konzumira u umjerenim količinama, ono djeluje opuštajuće, a isti ili čak i bolji učinak ima šampanjac. I slavni zavodnik Casanova svojim je odabranicama servirao šampanjac, nakon kojeg bi se one mahom predavale njegovim čarima.

Za mnoge od nas nema ništa senzualnije od mirisa i teksture otopljene čokolade. Stare civilizacije Asteka smatrale su čokoladu hranom bogova, a čak se i današnji znanstvenici slažu da njen okus i sastav definitivno bude dobar osjećaj. Čokolada sadrži kemijske tvari kofein i teobromin, koji utječu na neurotransmitere u mozgu te feniletilamin i serotonin, supstancije pronađene u mozgu, a za koje se drži da podižu raspoloženje. One se oslobađaju kad osjećamo strast, dovodeći do povišenja krvnog tlaka i srčane akcije.

Ljuto kao seksualni stimulans

Seksualnim stimulansom smatra se i sva ljuta hrana zato jer namirnice poput feferona i ljutih paprika sadrže aktivnu tvar kapsaicin. Kapsaicin ima brojne fiziološke učinke – povećava broj otkucaja srca, ubrzava metabolizam i uzrokuje znojenje, a svi ovi «simptomi» prisutni su i prilikom vođenja ljubavi.

Senzualan falusni oblik šparoga

Afrodizijakom se odavno smatraju i šparoge. To je tako zato što ih krasi senzualan falusni oblik, ali i zbog visokog udjela E vitamina koji sadrže. Vitamin E se popularno naziva vitaminom plodnosti jer je on ključan u sintezi spolnih hormona pa time i za zdrav spolni život.

Neizostavni ljubavni začini

I za kraj, bez obzira na to koja se jela našla na vašem meniju za Valentinovo, ne zaboravite ih dobro začiniti nekim od davnina poznatih začina – afrodizijaka poput bosiljka, anisa, vanilije, cimeta i đumbira. U formiranju osjeta su važna sva čula, a za afrodizijački učinak je posebno važan upravo miris po kojem su ovi začini i poznati.

Iako velik dio stručnjaka smatra da se sve priče o afrodizijačkom djelovanju mogu svesti na običan placebo učinak i autosugestiju, ne prepuštajte ništa slučaju. Isprobajte afrodizijake tijekom romantične večere udvoje uz svijeće, uključite sva osjetila i ne zaboravite – mozak je najvažniji seksualni organ!

Matea Ivković