ŠTITNJAČA I PREHRANA ZA GUBITAK TEŽINE

Štitnjača ima značajan utjecaj na metabolizam. Uz inzulin i kortizol, hormoni štitnjače su vodeći faktori iza metaboličke brzine i upravljanja težinom. Za one od nas koji žive s poremećajem štitnjače, održavanje težine može biti frustrirajući napor. Ako imate Hashimoto, tu je još više fluktuacija u Vašoj težini koja se neprestano povećava i smanjuje. Najveći faktori koji pomažu kod gubitka tjelesne težine su kalorijski i ugljikohidratski kontrolirani obroci i upravljanje kroničnim stresom.

Zašto stres ima veći utjecaj na Vašu težinu od Vaše prehrane?

Stres proizvodi hormon pod nazivom “kortizol”, koji se evolucijski pojačano stvara u situacijama koje mozak percipira opasnima za tijelo. Kada ste kronično pod stresom, tijelo oslobađa stalni tok kortizola u sustav. Hormon prekursor za kortizol zove se “pregnenolon”. Ako je sustav preopterećen kortizolom, pregnenolon u osnovi biva preusmjerenim od stvaranja drugih hormona i proizvodi samo kortizol kao njegov “hitni” hormon. Taj proces ozbiljno narušava ravnotežu naših hormona što samo još više remeti funkciju štitnjače i kvalitetu života. Nadalje, kada kortizol ulazi u krvotok, započinje ciklus koji oslobađa glukozu iz tkiva. To zauzvrat usmjerava tijelo prema tome da se zaštiti tako da pohrani masnoću u abdomen i oko Vaših organa. Ono što još više komplicira situaciju je da kada kortizol signalizira tijelu da pusti glukozu, razina inzulina počinje rasti. Ovaj neprestani ciklus može dovesti do otpornosti na inzulin što vodi do povećanja težine. I hipotireoza i hipertireoza utječu na metabolizam ugljikohidrata i imaju snažan utjecaj na kontrolu glukoze, što dodatno komplicira reakciju tijela na stres.

 

Budite vrlo svjesni svojih razina stresa! Kada primijetite da plitko i ubrzano dišete ili osjećate zatezanje u vratnim mišićima zbog stresa, uzmite 10 dubokih udisaja, otiđite u kratku šetnju ili jednostavno odvojite 5 minuta pauze sa svog radnog stola kako biste razgibali leđa i vrat. Pazite na način disanja, oslobodite strahove kroz razgovor ili pisanje i koristite ostale aktivnosti otpuštanja nakupljenog stresa kako biste pomogli svom tijelu u gubitku težine. Svakako koristite vježbanje kao ispušni ventil, no pazite na to da je prekomjerno intenzivna vježba stresna i ne pomaže radu bolesne štitnjače. Zato u Body creator-u vježbamo u termo kapsulama na fiziološkoj temperaturi, gdje se potrošnja kalorija koja bi se očekivala od vježbanja visokog intenziteta, kompenzira kroz dodatnu potrošnju kalorija radi pojačane potreba organizma za hlađenjem. Aktivno vježbanje u termo kapsulama je „thyroid friendly” vvježbanje koje vam može uvelike pomoći oko „weight management-a“ koji mora postati rutina svake osobe koja ima problema sa štitnjačom.

Za borbu protiv stresa i prekomjerne težine, a kao nadopuna vježbanju u termo kapsulama  uvedite u svoj život hodanje, daje odlične rezultate i osigurava zdravlje srca i krvnih žila.

Vaš Body creator tim