Termoslim metoda mršavljenja, prava prehrana i zdravlje štitnjače

Upravljanje težinom uz bolesti vezane za štitnjaču pomaže prehrana temeljena na manje masnim izvorima bjelančevina, povrću, voću, zdravim masnoćama i omega-3, hrani bogatoj vlaknima i prikladnim porcijama. Kao generalni vodič, proteinski dio Vašeg obroka treba biti veličine dlana, salata/povrće veličine Vaše ruke, što ostavlja oko 1/4 ili manje tanjura za ugljikohidrate (poput riže, krumpira ili tjestenine).

Glavna prednost bjelančevina je da su više zasitne od masnoća i ugljikohidrata. To znači da imaju jedinstvenu sposobnost smanjenja apetita, a time i ukupnog unosa kalorija. Proteini su ujedno sastavni dijelovi hormona uključujući hormone u funkciji štitnjače, stoga je odabir zdravih bjelančevina ključan za gubitak težine kod bolesti vezanih za štitnjaču.

Kod zdravih bjelančevina mislimo na: visoko kvalitetna jaja, organske mliječne proizvode, organsko meso i perad te divljač. Namirnice s visokim udjelom bjelančevina koje nisu životinjskog porijekla su: mahunarke, quinoa, teff, orašasti plodovi i sjemenke. Proizvode od soje ne brojimo kao kvalitetan izvor bjelančevina jer soja sadrži fitoestrogene koji mogu samo remetiti funkciju štitnjače što može utjecati na Vaš metabolizam i voditi kontinuiranom povećanju težine.

Što se tiče povrća, naglasak ide na zeleno lisnato povrće i povrće kao što su brokula, cvjetača i kupus. Kupusasto povrće sadrži goitrogene koji inhibiraju preuzimanje joda iz krvi, što ometa funkciju štitnjače, ako tijelu već nedostaje joda. U današnjem je društvu manjak joda iznimno rijetka pojava, no osobe s bolestima štitnjače trebale ni voditi računa da svoje kupusasto povrće kuhaju, čime se onesposobljava loš utjecaj goitrogena na apsorpciju joda.

Povrće je ujedno naš najveći izvor vlakana, hranjivih tvari koje hrane zdrave bakterije u našim crijevima, što ostavlja prostora jetri da regulira masnoću umjesto da probavlja toksine iz nezdravih namirnica. Masnoće zadržavaju toksine, stoga je važno birati organske izvore masnoća i izbjegavati hidrogenizirana ulja. Izvrsni izvori masnoća su: kokosovo ulje, maslac, ghee, avokado, sezamovo ulje, žumanjci, laneno ulje, riblje / ulje jetre bakalara.

Ugljikohidrati su neophodni kao neposredno gorivo za tijelo i mozak, no nužno je birati vlaknaste ugljikohidrate koji uravnotežuju razinu šećera u krvi. To znači da treba izbjegavati rafinirane oblike riže, tjestenine i kruha. Vlakna produljuju vrijeme potrebno za probavljanje hrane i drže nas dulje sitima. Vlakna možete i dodati svojim obrocima u obliku chia i lanenih sjemenki te ljuski psylliuma.

Zašto izbjegavati šećer, gluten i procesiranu hranu kada nam štitnjača ne funkcionira optimalno?

Jedan od glavnih načina na koji prerađena hrana pridonosi povećanju težine je visok udio fruktoznog sirupa. Tijelo ga ne može razgraditi i stoga ga pohranjuje kao mast. Kada jedete hranu bogatu šećerom, žitaricama ili prerađenu hranu, sav taj šećer se pretvara u masne stanice, što otežava gubitak težine. Visoka razina šećera u krvi opterećuje jetru i gušteraču koji su odgovorni za preradu sve te glukoze, što stavlja tijelo u stanje stresa i prisiljava proizvodnju kortizola koji se onda bavi tim stresom.

Nadalje, kada se borite s hipotireozom ili Hashimotovom bolešću, gluten dovodi Vaš organizam u stanje upale zbog velike sličnosti proteinskog dijela glutena i molekularne strukture štitnjače. Kada jedete namirnice bogate glutenom, vaš imunološki sustav reagira napadom na štitnjaču stvarajući nepotreban napor na organizam, što opet potiče cijeli ciklus debljanja.

Izbjegavanje stvari poput glutena, šećera i prerađene hrane zasigurno su dio iscjediteljske prehrane koja vodi gubitku viška kilograma.

Pored loše prehrane i izostanka vježbanja, manjak sna je jedan od najsnažnijih čimbenika rizika za pretilost. Dobar san je temelj za gubitak težine. Istraživanja pokazuju da nedovoljno sna vodi prejedanju i da su najomiljenija skupina namirnica za obroke nakon neprospavane noći ugljikohidrati.

Naša termoslim metoda potpuno je prirodna i zdrava metoda mršavljenja, koja ima potporu Ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Zagrebačkog dijabetičkog društva i Udruge za prevenciju prekomjerne težine te je idealno rješenje za mršavljenje koje je gotovo uvijek nus pojava usporenog rada štitnjače. Vježbanje u termo kapsulama u horizontalnom položaju  radi fiziološke temperature prilagođeno je bržem topljenju masnih naslaga uz manji utrošak energije što je vrlo važno za osobe s problemima štitnjače kod kojih je brzo umaranje uvijek problem.

Vaš Body creator tim