EMOCIONALNA STRANA NAŠEG TANJURA

Mršavljenje je bolna tema naših razgovara, no gledajući svakodnevne izbore koje radimo vezano za nezdravu hranu ili prekomjernu količinu hrane, često usmjeravamo pozornost na vrstu namirnice, način pripreme, broj kalorija ili čak imamo određeni generalni plan prehrane negdje u pozadini uma kao zdravu referencu na izbore koji bi bili kvalitetni za nas. No, u trenucima kada se sam izbor događa, često ne obraćamo dovoljno pažnje na taj čips koji jedemo dok gledamo seriju ili tu krafnu koja se nekako na putu do posla stvorila u našim rukama. Neke izbore u prehrani radimo automatski kao nesvjesnu reakciju na događaje u svakodnevnom životu. U korijenu takvih ponašanja su uglavnom emocionalni procesi s kojima se suočavamo kroz hranu.

S obzirom na to da hrana ima i emocionalnu ulogu u našem životu, dobro je tu ulogu malo bolje definirati kako bismo odgovornije upravljali vlastitim izborima. U tome pomaže da prilikom našeg sljedećeg izbora hrane koja nije nešto što smatramo zdravim postavimo pitanja: “Što ću osjećati ako mi u ovom trenu ova hrana koju želim pojesti nije dostupna? Što ću osjećati, ako nemam opciju pojesti nešto nezdravo što volim ili pojesti količinu hrane koju želim pojesti?”. Hrana je često nagrada, utjeha, bijeg ili čak i oblik kažnjavanja samog sebe. Za mijenjanje odnosa prema hrani, bitno je na osobnoj razini prepoznati što ta hrana predstavlja i od koje se emocije onda udaljavamo ili koju emociju smirujemo kada jedemo na nezdrav način.

Emocijama motivirana nezdrava prehrana nije nešto neobično i rijetko – da hrana nije učinkovita i brza utjeha, ne bi je toliko mnogo ljudi upotrebljavalo na takav način i ne bi mršavljenje bilo ugrađeno i sve novogodišnje odluke. Hrana funkcionira izuzetno dobro kao privremeno olakšanje od stresa i izazova života te je upravo iz tog razloga raščlanjivanje hrane i emocija toliko iscrpljujući proces, a temeljni za mršavljenje i promjenu prehrambenih navikaMr. No, i dalje govorimo samo o navici, što znači da svi imamo alate za promjenu takvog ponašanja. Dođite u Body Creator da vas naučimo kako.

Body creator team